Jaartraining sjamanisme
2e jaar

Integratie in het dagelijks leven

 ​​Het tweede jaar staat in het teken van transformatie, heling en ontmaskering. 
Het eerste jaar is vaak wennen aan alle nieuwe inzichten en realisaties - de mind heeft het weleens moeilijk om alles een plek te geven. Vaak wil het hoofd weer terug naar hoe het was, na enige tijd vindt het energetisch bewustzijn zijn weg en is je leven echt veranderd. 
In het tweede jaar wordt je uitgenodigd om de controle van het denken steeds meer los te laten en je dieper te vestigen in het vertrouwen van het bestaan.  Op deze reis kom je diepere stukken schaduw tegen die worden blootgelegd. Door deze te helen (of te transformeren) leer je jezelf steeds beter kennen, accepteer je grootsheid en beperkingen, waardoor je meer comfortabel raakt met je eigen persoon.  
Door deze ervaringen merk je dat de lessen en inzichten die je in het tweede jaar leert steeds meer hun weg vinden in je dagelijkse leven.
Het tweede jaar bestaat uit zeven blokken, elk met een eigen thema, en heeft als leidraad het bewust worden van je eigen spirit. Deze ga je vormgeven in een masker, dat je zelf tot leven danst. 

Van angst naar levenskracht - de konijnenjacht

In dit blok zoeken en onderzoeken we onze angsten, deze beperken onze mogelijkheden om voluit te leven. We inventariseren ze en gaan de confrontatie met ze aan.   Door middel van het sjamanistische ritueel “de konijnenjacht” worden angsten bevrijd en kan je levenskracht weer vrij stromen.

Sexualiteit

Seksualiteit is levenskracht, maar vaak wordt deze onderdrukt. Hierdoor kunnen mensen negatieve ervaringen krijgen die zorgen voor pijn en trauma. In dit blok doen we een ritueel om (oude) pijn te helen uit voorgaande seksuele ervaringen. Zo ontstaat er ruimte waardoor er seksuele energie wakker gemaakt wordt zodat je vrij kunt genieten. Dit gebeurt op energetisch niveau, in een veilige bedding.

Schaduwwerk

Naarmate er steeds meer geheeld is, en het leven makkelijker wordt, valt het op dat sommige stukken geen zin hebben om te veranderen. Onze schaduw laat ons een stukje groeien, maar als het “ik” echt in gevaar komt, dan trapt het op de rem.  Dit geeft een lastige situatie; aan de ene kant doe je van alles om te groeien en aan de andere kant rem je jezelf af. Dit uit zich in het dagelijks leven door bijvoorbeeld. zelf-sabotage, of ongelukjes en andere dingen die steeds weer mis gaan. Hoewel het vaak verontrustend voelt om deze stukken in het licht te zetten, is het juist heel bevrijdend. Technieken die gebruikt worden zijn de Smoky Mirror en de Ghost Killing Dance (een speciale trancedans).

Soul Retrieval

Soul retrieval is een oude sjamanistische healing techniek. Soms is een ervaring zo heftig dat een stuk van jezelf zich afsplitst en hier niet meer aanwezig wil zijn. Hierdoor ontstaat een gevoel van niet meer compleet te zijn. Het lukt je niet om die leegte op te vullen. In een soul retrieval haal je deze verloren stukken ziel op. Dit is een bijzondere ervaring, zeker als het iets is wat iemand al een hele tijd mist.  In dit blok oefen je op elkaar, zodat je beide kanten van de healing kunt ervaren.

Healing technieken I & II

In deze twee blokken leer je vier sjamanistische healing technieken uit de Black Bear lijn.  Oude patronen en situaties kunnen je beperken en tegenhouden, wat het moeilijk maakt om voluit te leven. Aan bod komen: koorden, extracties, gedachtenpatronen verwijderen en de thymus tap. Stuk voor stuk krachtige technieken die diep kunnen doorwerken. Iedere techniek helpt je op een andere laag los te komen van je geschiedenis en deze te helen. Een sjamanistische healing uitvoeren of ondergaan, is voorbij het denken gaan. Het raakt je hele wezen en brengt je terug naar een meer natuurlijk evenwicht. 

Spirit awakening

In dit blok activerenen we zowel het hartcentrum als het krachtcentrum wat een krachtige impuls geeft om je spirit wakker te maken.

Maskerdans

Het maken van een masker is heel bijzonder. Hier werk je het hele jaar naartoe, door het oude los te laten en te transformeren. Door schaduwstukken aan het licht te brengen en weer constructief mee te laten doen. Met het masker zet je een stap naar waar je naartoe wilt, wie je werkelijk wilt zijn. Je geeft het masker vorm en danst het tot leven. Door het dansen stroomt de energie van het masker door je heen, je laat het je vormen en neemt het in eigendom. Dit is de dans van het leven. 

Praktisch

De training bestaat uit acht blokken die in het weekend worden gegeven, ongeveer om de vier weken.
De tijden zijn: zaterdag en Zondag van 10.00 tot ongeveer 17.00
De lessen vinden plaats in Bergen NH.
Indien je de jaartraining volgt, kun je met de overige activiteiten van de School voor Sjamanisme voor de halve prijs meedoen, zoals de trancedans, de zweethut en de klankhealing. Dat werkt heel goed als extra ondersteuning en integratie.