Wat is sjamanisme?

Sjamanisme is de oudste vorm van spiritualiteit. Het gaat terug naar de oorsprong van het hele bestaan. Het sjamanisme grijpt terug op deze bron en verbindt ons weer met de herinnering aan wat we wezenlijk zijn. Het is onze altijddurende levensreis met haar verschillende (onzichtbare) dimensies en realiteiten. Sjamanisme bevat technieken om contact te maken met deze werelden.
Daarnaast is sjamanisme ook heel praktisch toepasbaar en helpt het je om een goed aards leven te leiden. Door je te bevrijden van oude denkwijzen en emoties word je helder en bewuster. Je komt meer in verbinding met je spirit en hierdoor ontdek je je missie/ levenspad. Door dat pad te bewandelen kun je een goed en vervullend leven hebben.
In de loop van de tijd heeft het sjamanisme vele verschillende vormen en technieken ontwikkeld die voor ieder volk weer anders kunnen zijn. Je zou kunnen zeggen dat religie, wetenschap en cultuur hieruit zijn voortgekomen. Je kunt dit terugzien in ons dagelijks leven. Bijvoorbeeld een rammelaar van een baby, die de communicatie met de spirit vertegenwoordigt. Of een trommel die staat voor verbinding met moeder aarde. Een knuffelbeest van een kind dat een krachtdier representeert voor de ontwikkeling van persoonlijke kracht, het gebruik van wierook etc.
Ondanks de verschillende vormen zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Zo is alles doordrongen van dezelfde 'spirit', een bewustzijn, een energie die door alles stroomt. Een ander kenmerk is dat er een bovenwereld, middenwereld en onderwereld bestaan. De connectie tussen die werelden wordt gemaakt door de heilige boom of heilige berg. Dat maakt dat we met het hele bestaan in verbinding zijn en met alles kunnen communiceren. 

Waarom sjamanisme?

Sjamanisme is leuk, spannend en gevarieerd. Het is rijk aan prachtige ceremonies, rituelen, filosofieën, initiaties, mooie ceremoniële voorwerpen en belevingswerelden. Het is de weg van onze voorouders, een pad van oeroude kennis en wijsheid. Het vervult een diep gevoelde behoefte aan verbinding, rituele beleving en van thuiskomen in jezelf. Sjamanisme helpt je om ongemakkelijke, lastige ervaringen aan te pakken en te transformeren. Daarom kan sjamanisme soms ongemakkelijk aanvoelen. Sommige ervaringen kunnen lastig te plaatsen zijn, omdat ze niet in ons wereldbeeld passen. Of er worden dingen geraakt die je liever niet wilt voelen. Het aangaan van deze schaduw stukken helpt om authentieker en voller in het leven te staan. Sjamanisme onderwijst over je kracht en energie, hoe je deze kunt verzamelen en gebruiken. Het is het wakker maken van de geest en de ontwikkeling daarvan. Daardoor zorgt het voor een wijdere (spirituele) blik waardoor je verder gaat dan dagelijkse beslommeringen. Je herinnert je oorsprong weer.

Wat doet een sjamaan?

In de oudheid waren sjamanen verantwoordelijk voor het psychische, lichamelijke en spirituele welzijn van hun groep of gemeenschap. De sjamanen communiceerden met de natuur en andere (onzichtbare) dimensies en realiteiten (zoals bijvoorbeeld gidsen, krachtdieren, voorouders, sterrenvolken). Verkregen informatie en tekens konden zij vertalen en overdragen op hun manier aan de betrokken persoon, wat ten goede kwam aan de gemeenschap.
Met andere woorden, een sjamaan is een bemiddelaar tussen de (onzichtbare) spirituele en de (tastbare) fysieke wereld waarin wij leven.
Een sjamaan of beoefenaar van het sjamanisme is dus over het algemeen bezig met heling en ontwikkeling op spiritueel, geestelijk of lichamelijk niveau. Daarnaast kan hij ook een rol als filosoof, begeleider, of zelfs coach hebben. Hij probeert het zelfhelend vermogen van de mens te stimuleren of te herstellen en hem/haar te begeleiden op zijn/haar levensweg. Daarmee wisselt hij bijvoorbeeld rituelen en handelingen af met kennis en wijsheid en maakt gebruik van voorwerpen zoals trommel, ratel, klank, kristallen, kruiden etc.

Quote Mark: “Als beoefenaar van het sjamanisme probeer ik een brug te slaan tussen oeroude kennis en de huidige maatschappij. Ik help en leer mensen door middel van sjamanistische technieken en rituelen om tot hun ware potentieel te komen”. 

Sjamanisme in het dagelijks leven

Sjamanisme toepassen in het dagelijks leven is veel normaler dan je misschien in de eerste instantie zou denken.
Door sjamanistische oefeningen toe te passen zul je merken dat je meer open gaat staan. Je wordt gevoeliger voor energieën, voortekenen en situaties, en kunt daar beter mee omgaan. Het wordt zodoende een levenshouding. Dit uit zich bijvoorbeeld in meer geaard zijn; je staat steviger in je schoenen. Het maakt dat je meer aanwezig bent in het moment. Je durft echt te voelen wat je wilt en gaat ervoor. Je voelt je veel meer verbonden met de natuur, de ritmes en cycli van het leven. Je leeft en neemt meer beslissingen vanuit je intuïtie, en laat je daardoor leiden op jje pad. Het helpt je om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Je wordt je sneller bewust van je eigen vooroordelen (naar jezelf en anderen), en kunt ze makkelijker transformeren.
Door sjamanisme te gebruiken in je dagelijks leven word je een meer volledig en compleet mens. Je wordt authentieker, liefdevoller en omarmt het leven.